Nature Center Entry Garden
Quechee, Vermont

The Nature Center Entry Garden is the first constructed phase of SBLA's Landscape Master Plan for the Center's new campus in mid-state Vermont. A former gravel quarry, the site is exposed to constant winds, little shade relief, and poor soils. SBLA conceived the concept for the entry garden while witnessing the aftermath of the raging spring surge on the grass reeds lining a local river's bank. Treated White Pine logs, previously harvested from the site, and a densely planted grove of field collected Yellow Birch (Betula alleghaniensis) were placed in overlapping rows expressing the fallen reed concept. The logs act as both benches and as bridges through a dense Hayscented Fern (Dennstaedtia punctiloba) carpet while the Birch act as a windbreak and provide a shelter from the sun and summer heat. Pea gravel paths weave through the fern carpet providing access to the benches, parking area, and entry door of the Visitor's Center.

 

The Nature Center Entry Garden is a Vermont Chapter of the American Society of Landscape Architects’ 2007 Merit Award recipient.