Waitsfield Pool
Waitsfield, Vermont

Perched along a central Vermont mountainside by means of handcrafted stone walls and sculpted landforms, the Waitsfield pool dramatically projects into the distant Green Mountain horizon. Core to SBLA’s fundamental beliefs, the forms, colors, and moods experienced from the encompassing landscape played an integral role in the planning and design of the pool and its adjacent features. The garden, with its native plant palette, is simple in form, soulful, and understated as stone weaves through it providing a connection to the client’s art studio and spaces for contemplation, sunbathing, and entertaining. A shade garden located off the west end of the new pool house consists of a grove of multi-stem Musclewood (Carpinus caroliniana) allowing for a sculptural relief from the sun.

 

Waitsfield Pool is a Vermont Chapter of the American Society of Landscape Architects’ 2011 Merit Award recipient.